© Moomin Characters™
© Moomin Characters™

Kunsten og kærligheden

21.10.23
Tove Jansson så først og fremmest sig selv som billedkunstner.

Hun vokser op i et kunstnerhjem som datter af billedhuggeren Viktor Jansson og tegneren Signe Hammarsten Jansson. Tove selv bliver uddannet som maler og tegner. Før hun får succes med sine mumifortællinger er hun allerede en anerkendt kunstner, illustrator og satiretegner.

Inspirationen til hendes maleri henter hun fra sit eget liv. Ligesom i hendes forfatterskab finder hun sine emner tæt på sig selv – fx venner, familie, oplevelser, rejser, øer og havet.

Hun maler både portrætter og landskaber, og ernærer sig blandt andet som satiretegner for bladet Garm og gennem bestillingsopgaver på kæmpe vægmalerier. Gennem sit liv illustrerer hun flere bøger og hendes streg er umiskendelig.

Kærligheden 

Selvom Tove selv har udtalt at hendes arbejde kom før kærligheden, har forelskelser og kærligheden stor indflydelse på hendes liv, kunst og forfatterskab i form af inspiration til motiver, historier og karakterer. Tove bliver aldrig gift, men har flere længerevarende papirløse forhold med store personligheder fra datidens Helsinkis kultur- og politikkredse. Først kunstneren og mentoren, Sam Vanni, senere politikeren og filosoffen, Atos Wirtanen. Meget ændrer sig da hun forelsker sig i den kvindlige teaterinstruktør, Vivica Bandler - det går op for Tove at hun først og fremmest forelsker sig i mennesker. Senere møder hun kunstneren og grafikeren, Tuulikki Pietilä, som bliver hendes livsledsagerske resten af livet. 

Toves livsvalg i forhold til sit arbejde og kærligheden har gjort hende til et ikon i både feministiske og queer kredse.

Bliv klogere på Tove Jansson og hendes liv i biografien "Tove Jansson : arbejde og kærlighed" og "Letters from Tove", en samling udvalgte breve til familien, venner og elskere.

Materialer