© Moomin Characters™
© Moomin Characters™

Du bliver aldrig for gammel til Mumitroldene 

21.10.23
Kender du de originale fortællinger om Mumitroldene skrevet og illustreret af Tove Jansson selv?

De fleste føler nok at de kender Mumitroldene, for i dag er de et verdenskendt fænomen - et internationalt brand. Mumikopperne er blevet et samlerobjekt og der findes alskens merchandise med figurerne fra Mumidalen. 

Der er lavet adskillige animationsfilm og trykt utallige papbøger - oftest lettere blodfattige og langt fra det oprindelige oplæg. Hvis du ikke har læst de oprindelige mumifortællinger vil du måske være tilbøjelig til at afskrive dem som sødsuppehistorier for børn. Men intet kunne være mere forkert. 

De originale fortællinger er lige så meget for voksne som for børn. Ja, de handler umiddelbart om en troldefamilie, men i virkeligheden handler de om at være menneske og om at være til i denne både frygtelige og forunderlige verden. Mumitroldene og de andre væsner i Mumidalen er arketyper. Nogle er hele komplekse personligheder, andre repræsenterer særlige karaktertræk. Du vil genkende dem med et smil når du læser dem, for de står stadig knivskarpt og dugfriskt. De er eviggyldige og relaterbare på tværs af kulturer og tiders skiften. 

I dette univers af originaler behandles alt fra den overhængende trussel om verdens undergang og meningen med det hele, til hverdagens små dilemmaer. Der er så mange lag og detaljer i historierne. Læseoplevelsen udvider sig og bliver dybere jo ældre du bliver, men også jo mere du ved om Tove Jansson, hendes liv, tid og bekendtskaber. 

For Tove Jansson brugte sig selv, sit eget liv og egne oplevelser i både sin kunst og sit forfatterskab. I Mumidalen møder du både venner, familie og kærester til Tove Jansson. Og det mærkes tydeligt at de indre og ydre landskaber hun beskriver er nogle hun kender særdeles godt. Historierne blev til over en lang periode, den første udkom i 1945 og den sidste i 1977, og de udvikler sig også. Stemningen bliver mere alvorlig. Den sidste mumiroman, ”Sent i november” er en litterær afsked med Mumidalen og dens beboere. Den udkom samme år som Toves mor døde, og afsked og sorg er vævet ind i teksten på smukkeste vis. 

Tove Janssons mumifortællinger er kloge bøger du kan vende tilbage til igen og igen livet igennem. De er filosofiske, humoristiske og kærlige. De er usentimentale, men fulde af længsel og melankoli. 

De er for alle -  børn, unge, voksne og gamle. Læs dem, og læs dem højt for alle der gider at lytte, både store og små kryb! 

Materialer