HVORFOR SKAL MAN LÆSE #03

31.03.20
"Ulysses" (1922) af James Joyce

Det kan være nemt at afslå muligheden for at give sig i kast med James Joyces litterære mesterværk, ’Ulysses’. Den er svær at læse, den er lang, og den er ret så eksperimenterende i sin form. Alligevel er det et værk, mange læsere er evigt fascineret af. 

Spørgsmålet er så, hvorfor bliver ’Ulysses’ ved med at være et unikt omdrejningspunkt i det litterære landsskab?

En gang om året klæder tusindvis af mennesker sig ud som figurerne fra romanen og læser højt fra den ude i det i det offentlige byrum. Det sker altid d. 16. juni, som netop er datoen for romanens handling. 

Læs om Bloomsday Festival på festivalens hjemmeside >>

Historien:

I romanen følger vi den hjemvendte Stephen Dedalus (forfatterens alter ego), Leopold Bloom og dennes hustru Molly gennem en specifik dag og et specifikt sted – nemlig Dublin, den 16. juni 1904. Det, der er særligt karakteristisk ved værket, er Joyces forsøg på at kortlægge et parallelløb mellem gaderne i Dublin, og de mange, snørklede veje, der løber i den menneskelige bevidsthed.

Dette kommer især til udtryk gennem tonsvis af indre monologer og ikke mindst ucensurerede tankestrømme, som i sin tid medvirkede til, at bogen blev stemplet som obskøn og ulovliggjort.

Hele Joyces ambitiøse romanprojekt går i alt sin ”enkelthed” ud på at skrive en encyklopædi over alle de udtryk, der udgør vores samlede menneskelige erfaringer. Eller sagt på en anden måde, så forsøger Joyces at udtrykke hele menneskets erfaringsverden ved at følge nogle få personer en enkelt dag i Dublin i starten af 1900-tallet.

Joyces måde at gennemføre dette projekt er ved at udføre hvert kapitel i en specifik genre for at nuancere den menneskelige tilværelse bedst muligt. Det, der er så imponerende, er, at værket netop rummer en uudtømmelig mængde tanker, sanseindtryk, følelser og paradokser, som langt hen af vejen understreger, at Joyces lykkedes med sit umulige projekt.   

Joyce har selv – ret kæphøjt – udtalt, ”at hvis ’Ulysses’ ikke er værd at læse, så er livet ikke værd at leve.” Så husk, hvis læseoplevelsen af Joyces værk føles umulig, frustrerende, sjov, plat, intellektuel, ulækker, smuk og meget mere, så er det netop fordi, at livet er alle disse ting. 

Fordele ved at læse ’Ulysses’:

  • At læse ’Ulysses’ svarer til at løbe en Ironman inden for litteraturens verden. Der er ikke mange, der kan gennemføre endsige træne sig op til det. Mange bliver skadet i forsøget eller løber tør for energi undervejs. Du vil derfor til evigt tid have håneretten over dine litterære venner, hvis du gennemfører!
  • Hvert år vil du med god samvittighed kunne deltage i Bloomsday Festival
  • Du vil får en læseoplevelse, der ikke har sit sidestykke i litteraturens verden

Ulemper ved at læse ’Ulysses’:

  • Du vil til tider blive så frustreret, at du får lyst til smide bogen ud ad vinduet
  • Der vil være et stort detektivarbejde forbundet med at forstå alle bogens referencer.
  • Hvis det lykkes dig at læse bogen færdig og forstå bare 10 procent af den, vil du blive ved med at vende tilbage til den igen og igen, men du vil aldrig forstå den 100 procent, og du vil heller aldrig kunne lægge den fra dig igen

TED-Ed video: Why should you read James Joyce's "Ulysses"?  med Sam Slote

Why should you read James Joyce's "Ulysses"? - Sam Slote