HVORFOR SKAL MAN LÆSE #01

26.03.20
"Forbrydelse og straf" (1866) af Fjodor M. Dostojevskij.

Hvis du kun vil læse for fornøjelsens skyld, kan du nemt springe Fjodor Dostojevskijs mesterværk "Forbrydelse og straf" over. Selvom romanen stadig fængsler og fascinerer læsere verden over, er det ikke behagelig læsning. Den overordnede læseoplevelse kan til tider minde om en lang og intenst feberdrøm, der hele tiden bliver værre og værre.

Historien:

"Forbrydelse og straf" er historien om Rodion Raskolnikov, en falleret studerende, der en sommeraften i 1860’ernes St. Petersborg myrder en gammel pantelånerske for at skaffe sig økonomisk tryghed for ham selv og sine nærmeste. 
 
Raskolnikovs forbrydelse bliver startskuddet til en række indre og ydre diskussioner, om hvorvidt udvalgte og intellektuelle individer har ret til at slå andre, mindreværdige og derfor overflødige personer ihjel?
 
Straffen bliver i høj grad Raskolnikovs psykologiske deroute, og der er ingen bedre til at beskrive den nervøse, plagede og menneskelige sindstilstand end Dostojevskij, hvis sprog altid illustrerer en unik indlevelsesevne. 

I de mest kaotiske passager, hvor grænsen mellem indbildning og virkelighed ophæves, formår romanens fortæller at guide læseren ind og ud af mennesket grundlæggende kompleksitet via en helt særlig flerstemmig fortælleteknik. Dette er særlig kendetegnende for Dostjevskis æstetik. 

"Forbrydelse og straf" er romankunst, når det er allerbedst, og sagt med Albert Einsteins ord:

 "Dostojevski giver mig mere end nogen videnskabsmand."


Fordele ved at læse "Forbrydelse og straf":

  • Du får læst en af verdens bedste romaner
  • Du får en større psykologisk forståelse af menneskets sjæleliv 
  • Du kan blære dig med at have læst en af de helt store klassikere

Ulemper ved at læse "Forbrydelse og straf":

  • De russiske navne er svære at finde rundt i
  • Bogen kan umiddelbart virke lang og tung (psst, lån den som e-bog, så vejer den i hvert fald ikke meget)
  • Når du fortæller din omgangskreds, at du læser en af de store klassikere, kan de muligvis opfatte dig som en litteratursnob 

TED-Ed video: Why should you read “Crime and Punishment”? med Alex Gendler

Du kan slå engelske undertekster til på youtube "indstillinger" på videoen.

Why should you read “Crime and Punishment”? - Alex Gendler