UGE17 Borgernes verdensmålsuge

16.04.24
Kom og vær med til Uge17 på Bibliotekerne

I uge 17 afholder landets biblioteker en fælles temauge med fokus på FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

På Halsnæs Bibliotekerne byder vi indenfor til en uge med bl.a. livestreaming, fællesspisning, fælleslæsning og tøj-bytte-dag. Hold øje med vores hjemmeside, vi har flere aktiviteter i støbeskeen.

Klimahandledagen d. 25. april er blevet til i et samarbejde med frivillige fra Halsnæs, Grønne Nabofællesskaber og bibliotekerne og vi får også hjælp af frivillige til tøj-bytte-dagen.

Vi holder stadigvæk bogsalg med fyld en pose til 40 kr., for at bidrage til genbruget, på både Frederiksværk og Hundested Bibliotek.

Aktiviteterne er:
 

Kunst/kultur/natur - Vi drømmer om fremtiden - Livestreaming d. 23. april kl. 13.30-15.00

Iben Maria Zeuthen er vært, når en række stemmer fra kunstens og kulturens verden deler deres drømme for fremtiden.

Oplev talks, performances og oplæsning fra:
- Fremtidsforsker Nicklas Larsen
- Forfatter Mathilde Walter Clark
- Naturformidler Morten D.D. Hansen
- Kunstner Mette Riise
- Maskedanser Josepha Lauth Thomsen
- Professor Steen Hildebrandt

Når vi taler om klodens fremtid, taler vi ofte om økonomi og politik. Men i dag giver vi ordet til stemmer fra kulturlivet – vi giver plads til krop, drømme og følelser, og vi undersøger, hvad kunsten kan byde ind med.
Det er gratis at være med - husk dog at hente en billet.

Deltag på Frederiksværk Bibliotek

Deltag på Hundested Bibliotek

Claus Meyer og Persille Ingerslev i samtale: Er bæredygtig mad og hverdag kun for de frelste? (online - hjemmefra)

Bibliotekerne præsenterer en inspirerende samtale med kokken Claus Meyer og Persille Ingerslev kendt fra internetprofilen Persilles Hjemmedyrk

Kokken Claus Meyer har om nogen talt for at grøn mad kan være både lækkert og nemt at lave. Han har bl.a. lavet klimavenlige opskrifter til Grønne Nabofællesskabers fællesmiddage og har helt sikkert en masse ideer du kan bruge derhjemme.

Persille Ingerslev står bag profilen Persilles hjemmedyrk, hvor hun inspirerer til at gendyrke og gro uanset om du bor i lejlighed eller har din egen have. Persille er særligt kendt for sin kærlighed til porrer, men også for at kunne få næsten hvad som helst fra køkkenskuffen til at spire.

Klik her for at deltage i mødet  onsdag d. 24. april kl. 20 og bliv inspireret. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål i chatten undervejs.

Arrangeret i anledning af UGE17 - Borgernes Verdensmålsuge

Deltag i mødet via MS Teams - du behøver ikke installere noget for at deltage.

Det er ikke muligt at være tilstede på Frederiksværk bibliotek - du deltager hjemme fra sofaen

Fælleslæsning om klima

- på klimahandledagen d. 25. april kl. 10.00 på Hundested Bibliotek

I år markerer vi Klimahandledagen ved at mødes til fælleslæsning om klima.

Vores velbevandrede læseguide udvælger en tekst eller to, hvor klimaet spiller en afgørende rolle – og sammen taler vi om hvilke tanker og følelser det vækker hos os. 

Det er gratis at deltage - du skal dog hente en billet via linket.

Klimaskydetelt - kom og ram rigtigt!

På Torvet ved Frederiksværk Bibliotek torsdag d. 25. april kl. 13.30-16.00

Kl. 14 inviterer Halsnæs Kommune alle borgere til skydning i skydeteltet, hvor du får ligeså mange skud som du har brug for. For store og små og det koster ikke noget. Der er præmier til de bedste. Der er nemlig fremtid i genanvendte materialer. EU siger vi skal. Halsnæs siger vi vil. Klimaet er ikke i tvivl. Kan vi blive endnu bedre til at få materialerne retur som nye emballager, som biogas, landbrugsgødning, ny alufolie og 117 andre varer?

På Klimahandledagen kan du også møde renovationsmedarbejder Simone Bardrum når hun kl. 13.30 parkerer sin skraldevogn ved Frederiksværk bibliotek. Få stillet din nysgerrighed i forhold til affaldssortering. Der vil også være mulighed for at deltage i Halsnæs Forsynings affaldssorteringskonkurrence. Hvor klog er du på affaldssorteringen – og hvor effektiv tror du, at den er?

Haven, havet og maven

Livestreaming med optakt d. 25. april kl. 16.00 på Frederiksværk Bibliotek
Fortællinger med Frank Erichsen og Signe Wenneberg

- om Vildskab, Verdensmål, Hverdagsvalg og om at gøre en forskel for fremtiden!
Hvordan kan vi alle gøre noget for en bæredygtig fremtid -for Biodiversiteten, klimaet, Verdenshavene.
Signe Wenneberg deler fortællinger fra sit liv som insisterende og kommunikerende hverdagsaktivist og masser af greb til at komme i gang i haven eller på altanen.
Frank Erichsen deler fortællinger fra livet som selvforsynende formidler med perspektiver fra ”Giv os Naturen tilbage” og særligt fokus på havet omkring os.

Som optakt til programmet har du fra kl. 16 mulighed for at møde en af klimahandledagens frivillige, der fortæller om lokale tangekspeditioner, viser eksempler på spiselig tang og afsløre hvor meget tang du skal spise for at matche sundhedsstyrelsens anbefaling om 600 g. grøntsager om dagen.

Hent din gratis billet her

Fællesspisning med klimaaktiviteter d. 25. april kl. 18.00 på Frederiksværk Bibliotek.

Frivillige fra hele Halsnæs, Grønne nabofællesskaber og Biblioteket byder velkommen til Danmarks nationale klimahandledag.
- når vi holder en klimavenlig fællesspisning torsdag d. 25. april .

Alle medbringer en ret til et fælles bord samt drikkevarer og service til eget forbrug. 
En klimavenlig ret kan være uden kød og bestå af råvarer som er økologiske, lokalt dyrkede og i sæson eller af rester for at undgå madspild.

I løbet af aftenen vil Billedkunstner Helen Nielsen stå klar til at hjælpe dig med at skrive en kontrakt med klimaet, som du underskriver med dit eget navn skrevet i kalligrafi. Der vil være kalligrafipenne og klimakontrakter klar til at du kan forpligtige dig for jordens skyld i den skønneste skrift. Desuden kan du også prøve Grønne nabofællesskabers klimaspil og blive inspireret til nye tiltag.

Det er gratis at deltage, men man skal hente billet senest 24.april.

Tøj-bytte-dag

Lørdag d. 27. april kan du fra kl. 10-12.30 bytte dit aflagte tøj til nyt på Frederiksværk bibliotek.
Så kom med det du har, og se om der er noget der frister.

Vi styrker bæredygtigheden i vores lokalsamfund ved sammen at minimere tøjspild.

Fra 22. april kan du også aflevere byttetøj på begge vores biblioteker – husk at tøjet skal være nyvasket og i god stand.

Tøj der ikke bliver byttet, vil efterfølgende gå til lokale genbrugsbutikker.