Demensugen
5. maj begynder den årlige Demensuge, som i år sætter fokus på hverdagen med demens.
Af Anita Olsen

82% af danskerne vil gerne være med til at sikre, at mennesker med demens føler sig inviteret og inkluderet i fællesskaber. Men kun 26% ved, hvad de kan gøre for at inkludere demensramte medborgere i de fællesskaber, de selv er en del af. Det viser en undersøgelse foretaget af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark i 2024. Den uoverensstemmelse skal der laves om på.
“Kløften mellem folks lyst til at give en håndsrækning og deres usikkerhed på, hvordan de skal gøre det, skal mindskes. For vi ved, at den lille håndsrækning har stor betydning for, at mennesker med demens fortsat kan føle sig som en del af det liv, de har levet - og dermed for deres livskvalitet,” siger sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Lone Harlev og tilføjer: “Vi ved heldigvis også, at der kun skal lidt til for, at man som medborger kan gøre en stor forskel for mennesker, der lever med demens. Helt kort kan det koges ned til vores tre grundlæggende råd: Tag kontakt, tal tydeligt og vær tålmodig.”
På den baggrund kommer Demensugen 2025 til at have fokus på, hvordan kløften mellem velvilje og handlekraft kan mindskes. Demensugen løber som altid af stablen i uge 19 og har i år overskriften “Hverdagen med demens er ikke altid nem, men du kan gøre en forskel”. Målet er at udbrede viden om, hvordan man kan gøre en forskel, når man møder medborgere med demens i bussen eller toget, i deres klub eller forening, til en koncert, på museet, i supermarkedet eller i en butik.