Viden skaber os

31.01.18
Halsnæs Bibliotekerne lægger kroppen under mikroskopet i stort fælles videnskabstema. 66 biblioteker og Danmarks Radio hylder, belyser og begejstres over videnskaben i hele 2018. I foråret er det kroppen, der lægges under mikroskopet i temaet ”Viden Skaber os”

”Viden skaber os – kroppen” er overskriften, når biblioteker fra hele landet undersøger kroppen indefra og ud med videnskabelige beskyttelsesbriller på. Der bydes bl.a. på interaktive aktiviteter, hvor hele familien opfordres til at eksperimentere, lave sammenligninger og tests af, hvordan ydre faktorer og livsstil kan påvirke menneskekroppen. Temaet bliver kort og godt en hyldest til vores krop.

Det at formidle viden og skabe rammer for læring er blandt bibliotekernes kerneopgaver og vi kan som bibliotek være med til at få viden ud fra forskergangene og gøre videnskab spændende og fascinerende for mange danskere. Også for dem, som ikke på forhånd er interesseret i temaet.

Videnskab handler om at skabe, om at være nysgerrig og om at lege ny viden ind. Derfor er det oplagt, at Halsnæs bibliotekerne sammen med 65 andre biblioteker er gået sammen om at formidle videnskaben ude i det ganske land.

Temaet ”Viden skaber os - kroppen” skabes i samarbejde med Danmarks Radio, der ligeledes hylder videnskaben i hele 2018 og i foråret viser en tv-serie om menneskekroppens livsfaser i 4 afsnit.

Om samarbejdet, der efterhånden har fire år på bagen udtaler tværmediel redaktør ved DR, Nikolaj Vitting Herman:

»På biblioteket får borgerne langt flere hands on-oplevelser med temaerne både igennem aktiviteter og i selve biblioteksrummet. Det er mere end DR kan tilbyde på tv, radio og digitalt. Bibliotekerne giver mulighed for yderligere fordybelse og oplevelse, når man har set eller hørt noget på DR’s platforme og i løbet af ugen besøger sit lokale bibliotek og oplever, at tematikken forsætter der. Så det er klart, at vi er meget glade for at samarbejde med bibliotekerne, fordi vi med hver vores styrker sammen kan tilbyde en dybere og bredere formidling af vigtige emner«.

”Viden skaber os” er et tværgående samarbejde mellem DR og en lang række af landets biblioteker. Temaet løber over hele 2018 i to dele, hvor kroppen behandles i foråret og efteråret står i kodningens navn. Bibliotekernes temasamarbejde er koordineret af Aalborg Bibliotekerne og er støttet af Slots – og Kulturstyrelsen.

Startskuddet går i uge 7, hvor det i vinterferien blandt andet er muligt at forsøge sig med børneyoga og senere i foråret vil der være andre arrangementer der relaterer sig til temaet.