Slægtsforskning
Slægtsforskning

Slægtsforskning

14.04.15
En spændende hobby med mange udfordringer

Slægtsforskning er et vidtfavnende begreb, som dækker alle sider af familiens historie. Fra udforskning af forfædre så langt tilbage som muligt, til eftersporing af de enkelte grene af efterkommere.

For begynderen er der hjælp at hente i folderen Slægtsforskning, som indeholder et udvalg af de bedste grundlæggende håndbøger samt henvisninger til arkiver, adresser og foreninger. Emnelisten er udarbejdet af Hans Holten Worsøe, der har skrevet mange artikler og bøger om emnet, bl.a. Politikens "Håndbog i slægtshistorie".

Kom godt i gang

Internettet kan være et godt sted at begynde, for her er der gode muligheder for slægtsforskere. Lokale arkiver rundt om i landet er i gang med at lægge relevante materialer på nettet, så adgangen bliver meget lettere.

Statens Arkiver

På Statens Arkivers hjemmeside er der en meget fin introduktion til at komme i gang med slægtsforskning. I Danmark er der gratis adgang til arkiverne både fysisk og via internettet.
Læs mere på Statens Arkivers hjemmeside >>

Historie-online

Webside der drives af Dansk Historisk Fællesråd, bringer nyt om dansk historie og arkæologi, samt spændende artikler om traditioner og gamle skikke. På deres hjemmeside findes flere artikler og nyheder for folk med interesse for slægtsforskning og hjælp til begynderen.
Se oversigt over artikler om slægtsforskning hos Historie-online >>

Sammenslutningen af slægtsforskningsforeninger

Sammenslutningen af slægtsforskningsforeninger har udover en stor samling links en god introduktion til nybegyndere.
Læs mere på Sammenslutningen af slægtsforskningsforeningers hjemmeside >>

Find mere på nettet

På nettet har vi efterhånden fået adgang til mange historiske kilder. Nogle er online tilgængelige for alle, andre skal du ned på dit lokale bibliotek for at bruge.

Slægtsforskernes Bibliotek

Biblioteket er et special-bibliotek med værker for slægtsforskere og historikere. Det indeholder værker, der er en del af vores fælles kulturarv, blandt andet omfattende slægts-, lokal- og personalhistorie. Værkerne spænder helt fra 1700-tallet og frem til i dag. Bibliotekets hovedprojekt er digitaliseringen af disse mange værker og at gøre dem online tilgængelige via bibliotekets hjemmeside.
Læs mere på Slægtsforskernes Biblioteks hjemmeside >>

Arkiv.dk

Danmarkshistoriens største digitale scrapbog med blandt andet knap to millioner billeder og en million breve, kort, film og lyd. Landets 580 lokalarkiver har bidraget til siden med masser af materiale fra deres områder.
Læs mere på Arkiv.dk >>

Ancestry Library

Hvis du kommer ned på biblioteket kan du få adgang til en international database for slægtsforskere med kilder som folketællinger, kirkebøger, indvandring optegnelser, slægtshistorie, militære optegnelser og meget mere. 
Læs mere om Ancestry Library på Halsnæs Bibliotekerne >>

Mediestream Folkebibliotek

På bibliotekets computere har du også adgang til Mediestream Folkebibliotek. Her kan du kan dykke ned i millioner af avissider med artikler, reklamer, virksomhedsnyt, dødsannoncer og mange andre elementer, som dokumenterer og beskriver mennesker og begivenheder. Eksempelvis giver Mediestream Folkebibliotek slægtsforskere mulighed for at søge i indholdet i dødsannoncer og lignende bekendtgørelser, som ikke tidligere har været søgbare i traditionelle kilder.
Læs mere om Mediestream Folkebibliotek på Halsnæs Bibliotekerne >>

Københavns Stadsarkiv og Politiets registerblade

Ud over de ovenstående findes f.eks. Politiets registerblade der drives af Københavns Stadsarkiv. Det er en digital version af Københavns politis registerblade, som blev ført fra 1890-1923.
Se Politiets registerblade >>
Besøg Københavns Stadsarkivs hjemmeside >>

Samfund for dansk genealogi og personalhistorie

Samfundet for dansk genealogi og personalhistorie udgiver "Personalhistorisk tidsskrift", men har også et fint websted.
Besøg Samfund for dansk genealogi og personalhistories hjemmeside >>

Bøger om slægtsforskning

Der findes selvfølgelig også litteratur om slægtsforskning - både for begyndere og mere rutinerede slægtsforskere.

Herunder ser du et udpluk af de bøger om slægtsforskning du kan låne på Halsnæs Bibliotekerne:

Materialer