Troldeliv af Sissel Bøe og Peter Madsen

Hvad er Trolden for en størrelse?

29.09.22
En trold er en naturånd der er beslægtet med andre væsener i den nordiske folketro. I dag kender man dem mest fra eventyr og børnebøger.

Troldene bor typisk i skoven i troldhøje eller i klippefyldt terræn og tager da også nogen gange figur af omgivelserne. Fx gror der ofte lidt mos på trolde. Men nogen gange kan trolden også ligne mennesker ret meget. Der er dog et kendetegn ved trolden som den ikke kan trylle væk og det er Halen. I den sidder meget af troldens kraft, så den er meget vigtig.

Nogle trolde kan trylle – fx Troldepus kan gøre sig usynlig når han svinger sin hvide pind skåret af en helt speciel busk og han kan også trylle sig rundt i skoven.

Størrelsen varierer en del – fra små skovtrolde (troldepus) til kæmpestore kluntede, stærke væsener (som i Harry Potter).

Trolde fremstilles ofte som nemme at narre, men til gengæld er de stærke. Nogen gange fremstilles de som venlige væsener som nærmest fremkalder medlidenhed fordi de bliver udstødte fra den almindelige menneskehed (fx i Disneys Shrek) og andre gange er de ondskabsfulde.

Forbyttede børn og skræmmebilleder

I folketroen var man især bange for at trolden skulle udskifte børn – altså stjæle menneskebabyer og lægge deres egne troldebørn i stedet for. Hvis man havde mistanke om at man havde fået sådan en skiftning, troede man at hvis man behandlede troldebarnet rigtig skidt så ville troldemor komme og bytte det tilbage.

Der er eksempler i den virkelige verden på at folk har smidt deres børn ud på møddingen for at slippe af med dem og så er de frosset ihjel. Ofte troede man at ens barn var en skiftning, hvis børnene var anderledes på en eller anden måde fx ikke kunne gå eller tale eller så anderledes ud.

Måden man kunne undgå det på var, at få børnene døbt i en fart, for så var de beskyttede af Vorherre – troldene var nemlig meget bange for alt hvad der var helligt. Indtil børnene kunne blive døbt skulle man lægge noget stål i vuggen, gerne en saks. Det kunne også afskrække troldene.

Trolde blev som andre væsener også brugt som et skræmmebillede i børneopdragelsen. Hvis du spiser for meget sukker kommer Karius og Baktus. Hvis du går for langt ind i skoven tager trolden dig osv.

Nogle eksempler på kendte trolde fra børnebøgernes verden:

  • H. C. Andersens Troldhøi fra 1845
  • Troldepus (en lille listig skovtrold som opretholder retfærdighed i skoven og hvis bedstefar er den berømte ”Dovreguppen i Norge” måske med inspiration fra Henrik Ibsens kendte digt Peer Gynt.
  • I Sidsel Bøes bøger finder vi den lille vimse trold Panko, som også er en lille kvik drillepind.
  • Flumbra en islandsk troldemor der bor på Island med sin kæmpe af en mand og sine otte troldebørn.
  • Karius og Baktus de småbitte trolde der sidder og hamrer og banker i tænderne og som elsker søde sager men som til sidst bliver hjemløse fordi Jens begynder at børste tænder.
  • Vi kender også alle trolden fra Bukke Bruse som er så dum at den bliver narret til hele tiden at vente på noget større og bedre og ender med det bare ingenting, fordi han bliver narret af de klogere geder.

Nogle eksempler på kendte trolde fra filmens verden:

  • Trolls som har fundet inspiration i den kendte Gjøltrold som >Thomas Dam skabte i 1957.
  • Shrek – den grønne trold fra disneyfilmen der er elskværdig og som ender med at få prinsessen.

Charlotte har fundet en masse fede børnebøger med trolde frem. 

Hun har også lavet en troldeskattejagt hvor man skal finde små trolde i bibliotekets rum og svare på nogle spørgsmål om trolde.

Tags
Materialer