juleaften et maleri af John Bauer

Fra gårdnisse til julenisse

05.12.22
Helt tilbage fra vikingetiden har Nissen været en slags husgud.

Det var nissen der så til, at alt i gård og lade fungerede godt og det var også ham der sørgede for at dyrene i stalden trivedes. Nissen har sit udspring i gamle danske sagn og fortællinger. Det er gårdnissen der har lagt ophav til vore dages julenisse. Den gamle Gårdbo var ikke en figur der specielt havde noget med julen at gøre.

For sin gerning med at passe gården skulle nissen have grød med en stor smørklat i og et krus øl. Hvis nogen prøvede at snyde ham og det var der gennem tiden nogen der gjorde – gik det dem ilde og han tog hævn i alt fra mindre drillerier til grove voldshandlinger mod den forsmædne og i værste fald lod han det gå ud over gårdens dyr og afgrøder som bl.a beskrevet i ”Nissen fra Timsgård”.

Nissen var en lille gammel mand, der i folketroen mest er beskrevet som værende på størrelse med en 10-11 årig dreng. Nissen er dog gennem tiden beskrevet i mange forskellige størrelser lige fra arkivnissen Pyrus der sover i en sutsko til nissebanden hvor nisserne har almindelig menneskestørrelse. Der er også beskrevet andre typer af nissen end Gårdboen eller Gårdbukken som han også kaldtes. Det er bl.a kirkenissen og skovnissen.

De første sagn om den danske nisse blev samlet og nedskrevet i 1823 og med inspiration fra disse sagn skabte forskellige kunstnere julenissen.

Bl.a står maleren Johan Thomas Lundbye (1818-1848) bag det ældst bevarede nisseportræt fra 1845 hvor nissen sidder og spiser grød mens familien pynter juletræ.

I 1852 skrev HC Andersen juleeventyr og Astrid Lindgren skriver i 1860 Nissen og ræven.

I 1940erne flytter kravlenisserne ind i de danske hjem da Frederik Bramming lancerer udklipsark med kravlenisser.

Efter i århundreder at have været en gnaven ungkarl blev nissen omsider gift og der kom endog nissebørn til og det forvandlede lidt efter lidt den gamle vrisne nisse til den rødkindede glade drillepind vi kender i dag.

Tags
Materialer