pletskud - de bedste nye bøger for voksne

Pletskud

09.01.19
Bodil køber både skønlitteratur og faglitteratur for voksne - her har du et udpluk af højdepunkter fra uge 1

Jenteloven : feministisk førstehjælp af Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch
De to forfattere er kendte i deres hjemland Norge. Sofie Frøysaa er komiker, mens Ulrikke Falch er kendt (også i Danmark) for rollen som Vilde i serien "Skam". Bogens titel spiller på Janteloven i kombination med det norske ord for pige: Jente.
Bogens formål er at bevidstgøre unge piger om, hvornår de oplever uretfærdigheder i forhold til ligestilling, så de er i stand til at reagere og ikke blot tænke, at det er sådan her, det bør være. Bogen søger ydermere at gøre op med de kasser, som samfundet har til henholdsvis piger og drenge. Bogen byder på meget mere end sit lyserøde og guldfarvede ydre. Den gør på sin vis ondt at læse, fordi beretningerne fra Sofie og Ulrikke i deres teenageår ikke er enestående. Alt for mange unge piger lever med komplekser og er dikteret til at indordne sig under samfundets (usagte) kønsmæssige normer. Det forsøger forfatterne at gøre op med, og de gør det godt!

Guld i mund : til bords med Kamma Rahbek og H.C. Andersen : historisk kogebog
Kom sæt dig til bords med HC. Andersen og Kamma Rahbek og bliv klogere på datidens mad- og spisevaner. Nyd bogens mange anekdoter og blive inspireret af de medfølgende opskrifter. En spændende og alternativ kogebog for interesserede i historisk madlavning.

Farverig babystrik af Charlotte Kaae
"Farverig babystrik" præsenterer 6 retro-modeller til baby. Der er opskrifter på kjole, shorts, dragt, sparkebukser, babyvest og trøje. Det er tøj der kan bruges til både hverdag og fest og af både piger og drenge. Modellerne er strikket op i 6 forskellige størrelse og i 3 forskellige garnkvaliteter. En fin og let tilgængelig lille opskriftsbog. Modellerne er farverige og dejligt forfriskende i forhold til de mange neutrale og dæmpede farver, som meget babytøj findes i. Det er enkelt og praktisk babytøj, som samtidigt også er utroligt indbydende.

Mathildes krig : en autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig
Historisk biografi om Mathilde, der sammen med sin tyske mand missionerer på Marshalløerne, indtil 1. verdenskrig sætter en brat stopper for deres hidtidige liv. Hun oplever deportation, skilsmisse og hospitalsarbejde gennem sit begivenhedsrige liv. Der ligger tydeligvis et omfattende researcharbejde bag bogen, der er skrevet af journalist m.m. Helle Juhl. Kildematerialet er bl.a. The American Board of Commissioners for Foreign Mission og er gennemarbejdet og vinklet, så historiens mange facetter træder fint frem. Man kommer tæt på både personer og tid i denne biografi om et på en gang fjernt og dog menneskeligt genkendeligt liv.

Optegnelser fra verdens ende af Simon Fruelund
Digte om det at være menneske, mand, far og være flyttet i hus ved verdens ende. Om familieliv og sygdom. Om livet og om at finde sig til rette og alligevel falde lidt udenfor, med vilje måske. Om at lære nye ord, nye mennesker og nye sider af tilværelsen at kende. Blandt andet. Om selv-kritik og normbrud. Velkomponerede, velklingende digte, der reflekterende og med humor beskriver dagligdagssituationer og små og store livsbegivenheder. Simon Fruelund vælger sine ord med omhu og resultatet er både stemningsmættet og særdeles vellykket.

Frihedens køtere af Fartein Horgar
Romanen er en selvstændig forsættelse af I slagtemåneden, som skildrer den fælles dansk-norske kolonitid. Romanen skildrer en periode hvor undertrykkelse af slaverne er mere brutal, men hvor man samtidig ser en fremvækst af slaver som bliver "frikøbte" og bliver til en ny slags borgerlig mellemklasse. Romanen har to hovedpersoner, moderen Mihamy og datteren Petronella. Mihamy bliver en af dem, som får et mere komfortabelt liv som den hvide plantageejers elskerinde, indtil ejeren bliver skudt, hvorefter Mihamy og Petronella må klare sig selv. En roman som også udstiller konflikter mellem de to grupper af sorte: den nye "frikøbte" mellemklasse og de dårligst stillede, slaverne.

Sommermørke af Stina Jackson 
Meja er lige flyttet til den lille by Glimmersträsk sammen med sin mor, der på nettet har mødt Torbjörn, som de nu bor hos på hans gård langt inde i skoven. For at slippe væk fra morens druk og de overvældende sexlyde fra soveværelset, søger Meja ud i skoven, hvor hun møder den unge Carl-Johan. Hver nat kører Lelle en ny strækning i den store skov, hvor han med pistolen i bæltet undersøger gamle faldefærdige bygninger i håbet om at finde spor af datteren Lina. Eftersøgningen er en besættelse for ham, men da skoleåret starter, må han igen vende tilbage til jobbet som lærer. Her møder han Meja, som tydeligvis ikke har det godt, selvom hun er flyttet fra moren og hjem til Carl-Johan, hvor der måske nok er trygt men også meget anderledes. Carl-Johans familie tror nemlig, at samfundets kollaps er nær. Og så forsvinder endnu en ung pige......

Gourmand en krimi af Michael Clasen 
Vi befinder os i Haubjerg, som er en mellemstor dansk provinsby. Her har Mads Gourmand store ambitioner og planer om at ombygge den nedbrændte Fjordpavillon til en restaurant hvis lige ikke tidligere er set i byen. Han drømmer om gode anmeldelser og Michelin-stjerner, og vil samtidig sætte sig solidt på den lukrative faste indtjening ved at levere mad til byens pensionister. Udover det leverer han også mad til bl.a. kommunens kantine, og hver en skolelærer, pædagog eller hjemmehjælper får en madpakke at fråse i. Mads Gourmand, der fylder meget på alle måder, ankommer i øvrigt til byen i en flødefarvet Rolls Royce. Sådan en ankomst sker naturligvis ikke uden modstand. Da bl.a. en forvaltningschef findes myrdet, kneblet og kvalt med en pakke chokoladekiks tvunget i halsen, så kommer privatdetektiven Daniel Dreyer på sagen. Det er nr. 2 i forfatterens planlagte serie med afsæt i de 7 dødssynder.

Se vores nyeste romaner og fagbøger her >>

Materialer