pletskud - de bedste nye bøger for voksne

Pletskud

07.08.18
Bodil køber både skønlitteratur og faglitteratur for voksne - her har du et udpluk af højdepunkter fra uge 20

Fugleperspektiv : naturfortællinger i øjenhøjde - af Jette Varmer
Forfatteren har siden sin barndom været fascineret af fugle, og fortæller om oplevelser med fugle i sin barndoms og ungdoms København og frem til nu, hvor hun bor i et hus nær Hundested. Der er også besøg på bl.a. Ertholmene, Møn og Sønderjylland, samt nogle ture til Norge, Sverige og Færøerne. Her skrives om vilde og tamme duer, ænder, mursejlere, mejser, traner, lærker, stære, måger og mange andre arter. Undervejs får læseren sjove detaljer fra fuglenes liv, og ind imellem er der anekdoter og folketro om fuglene. Læsningen kan være interessant i sig selv, men også vække læsernes nysgerrighed og skærpe iagttagelsesevnen, til brug når han/hun selv begiver sig ud i naturen.

Japonisme : ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere - af Erin Niimi Longhurst
Erin Niimi Longhurst, japansk-britisk forfatter og blogger, har taget den japanske livsvisdom og levevis til sig, som hun mener giver et afbalanceret liv med harmoni og lykke. Mens hun fortæller om sin japansk inspirerede hverdag forklarer hun japanske begreber som Ikigai - indre motivation og formål, Wabi-sabi - skønheden ved det ufuldendte og flygtige, Kintsugi - at finde skønhed i det ufuldendte, Shinrin-yoku - næret af naturen, Ikebana - kunsten at arrangere blomster, Kaizen - at stræbe efter forbedring. Bogen falder i tre dele: Det, det nærer hjerte og sind, det, der nærer kroppen, og om udvikling af vaner. Desuden indeholder den japanske madopskrifter.

Ud af skjul : mit hemmelige liv i CIA, og hvad det lærte mig om, hvad der er værd at kæmpe for - af Michele Rigby Assad
Michele Rigby Assad, som er tidligere kvindelig CIA-agent, fortæller fascinerende fra sit liv om leder af hemmelige operationer i Mellemøsten. Guf for dig som søger autentiske beretninger fra en spion-verden de færreste kender.
Så spændende som en god krimi, hvor du som læser får indsigt i både vellykkede aktioner og mislykkede missioner, og ikke mindst interessant på grund af de tanker som Michele gør sig om livet som spion.

Blodringen - af Susanne Clod Pedersen
I 5. bind stævner Arnulf Ulveblod og hans seks brødre mod Konstantinopel for at optages i kejserens væringegarde. Velankommet bliver de livvagter for kejserens bror, der ønsker sig egne Jomsborgsvikinger at prale af. Men Miklagård er arnested for intriger og magtkampe, så Blodringen kommer ikke sovende til hverken guld eller æreSpændende og velresearchet med et helt særligt vikingemål, der passer godt til de drabelige beskrivelser af kamp og kærlighed. Arnulf-fans får hvad de forventer, da dette bind minder meget om de foregående, kampscenerne foregår nu blot i nye omgivelser og mod nye fjender. På trods af et indledende resume kan bøgerne ikke læses uafhængigt, dertil er persongalleriet for omfangsrigt.

Damen som købte en bus og bare kørte - af  Judy Leigh
75-årige Evie bor på et plejehjem, men føler sig ikke hjemme blandt de andre beboere. En dag beslutter hun sig for at begive sig ud på en rejse igennem Europa og leve livet. Hjemme i Dublin er Evies søn Brendan bekymret for moderens forsvinden, og sammen med konen Maura begiver han sig ud for at finde Evie og tage hende med hjem igen. Rejsen rundt i Europa betyder at Evie oplever kærligheden igen, der har manglet siden mandens død, og Brendan og Maura tager også deres forhold op til genovervejelse. 
En rigtig feel good-roman, der handler om at det aldrig er for sent at leve livet og opleve verden og at alder ikke er nogen hindring.

De andres liv - af Neel Mukherjee 
I romanen "De andres liv" skildrer indiske Neel Mukherjee den store kløft mellem rig og fattig i 1960'- og 1970'ernes Indien - men også den store kløft generationer imellem. Familien Ghosh bor tre generationer i det samme hus i Indien. I sig selv er dette en smule problematisk - med familiære gnidninger som de er flest; men da sønnen, Supratik, involveres i ekstremistisk politisk aktivisme sprænger ballonen.
Ualmindelig velskrevet indisk roman. Kan kun anbefales, uanset hvilken genre man er til. "De andres liv" har noget af det hele: historie, politik, relationer, drama, sorg, tankevækkende problematikker og spænding. Som læser bliver man beriget til og med sidste vendte side.

Aftenerne : en vinterfortælling - af Gerard Reve
I hollandsk litteratur er denne bog en klassiker, og nu bliver den for første gang tilgængelig for danske læsere. Da bogen udkom i 1948, vakte det opsigt, at den ikke har nogen henvisninger til krigen. Bogens hovedperson er den 23-årige Frits, som bor hos sine forældre. Han har gået på gymnasiet og har nu et arbejde, han passer hver dag, men det hører vi intet om. Hvert kapitel fortæller om de ti sidste dage i året 1946, hvor Frits er ved at blive skør i hovedet over sine træge forældre og derfor hver aften skynder sig ud i byen, hvor han besøger sine venner og snakker med dem om, hvordan de snart taber alt håret og bliver skaldede. Frits' monolog med sig selv er dragende læsning, hvor man håber, at der da snart må ske noget for den stakkels uge mand.
Gerard Reve skildre på original vis det meningsløse og absurde i tilværelsen, og romanen viser sin klassikerstatus.

Den der fortjener at blive elsket - en brevroman af Abdellah Taïa 
Romanen består af fire breve fra forskellige afsendere. Ahmed er romanens hovedperson. Han er homoseksuel og muslim, og kæmper med at finde sin sande autentiske identitet. Ahmed skriver to af brevene. Ét til sin mor, som har været død i fem år, for endelig at fortælle hende om sit liv som homoseksuel og et til den mand, han har elsket, og som tog ham med til Frankrig. De sidste to breve er til Ahmed fra mænd, der har spillet en afgørende rolle i hans liv. 
En gribende og poetisk brevroman, der i den grad tager store tematikker op, og som sætter ord på noget, der ellers kan være svært at beskrive som fx forholdet til sine forældre, homoseksualitet og integration. De store tematikker til trods er sproget i romanen fint og poetisk. Brevene beskriver hudløst ærligt en mand, der har mistet sig selv i forsøget på at passe ind.

Se vores nyeste romaner og fagbøger her >>

Materialer