To grafiske romaner som vil overraske dig.

De er meget forskellige og har hver deres helt unikke historie.

En verden hvor reglerne brydes

"Lucios Skat" er en realistisk biografi om en anarkistisk personlighed, som kun få kender.

Hvorfor skal du læse den? - her er tre gode grunde

De bedste bøger bringer dig ind i en verden du ikke vidste fandtes og gør dig klogere på andres bevæggrunde. I denne spændende og anderledes fortælling tages du med til blandt andet Paris og de kriminelle aktiviteter, som anarkistiske grupper laver.

Som læser ser du deres menneskelighed trods deres kriminelle handlinger og "oprør". Det imponerer mig hvor godt det fortælles i denne graphic novel. Som nu på dejligt dansk hedder "grafisk roman".

Handlingen er virkelig god: Røverierne står frem som de forkerte handlinger de er og man ser også de ofre som anarkisterne lægger bag sig.

Men ja, der er røveri, mord og anarki som er på dagsorden - og det er faktisk både spændende og interessant. Efter gennemlæsningen føler jeg mig klogere på de skæbner som udgjorde "en anarkistisk" bevægelse og hvad der måske også slukkede den. Det er historie når det er bedst og det er derfor at denne grafiske roman er værd at tage fat på.

Nyd at historien er tegnet i en realistisk enkel og flot streg, som går godt i hånd med det alvorlige emne, som tegneserien formidler. Den er i mine øjne flot på sin enkle måde og særligt de mennesker udtryk og dramatiske situationer rammes godt - fx den i fængslet hvor mørke og depression trænger sig på.  

Der er kærlighed, falske checks, venskab, "Robin Hood tankegang", svigt og ikke mindst en verden, som anarkisterne drømmer om at forandre. 

Historien kræver noget af dig som læser. Tempoet er nogle steder langsomt og man skal holde tungen lige i munden for helt at forstå den tids ideologier og hvilke modtryk de skabte. Belønningen er indsatsen værd: indblik i en verden man aldrig troede at man ville få adgang til. Man ser de menneskelig omkostninger og hvad det kræver at leve som revolutionær. 

 

En fremtidsvision af dimentioner

“The Private Eye” er et bud på fremtiden, som måske ikke er helt ved siden af på trods af den gakkede og nærmest surrealistiske streg.

Grundpræmissen for denne visionære og populære engelske historie er "IT skyen kommer til at briste".

Det betyder at alle folks hemmeligheder er tilgængelige for alle.... En meget skræmmende tanke, som kan skabe en meget utryg verden. Løsningen bliver at det bliver helt lovligt at skifte identitet hver 5 år og maskere sig.  

Så folk klæder sig ud på helt nye måder i denne grafiske roman og på den måde blive totalt anonym på sit job og i det offentlige rum.

 

Det skaber i historien et helt særligt univers for “god og skæv udklædning”. Det bliver et must og man kan fx ligne en fotomodel eller andet som man drømmer om. Det kan fx være en løve eller andet dyr man holder af og ja det er også surrealistisk og lidt af en visuel genistreg. 

Så ja det er en meget farverig fortælling og opgaven med at være detektiv - som vores helt er - bliver naturligvis noget mere indviklet. Og spændende! 

Hvorfor skal du bruge tid på denne historie?

Den første grund er at den er tegnet godt: et miks af håndtegnet streg og computer farvelægning, som fint og spændende viser hvordan en meget farverig fremtid kan se ud.

Den anden grund er at historien har et troværdigt plot og univers på trods af en meget fantasifuld fremtidsvision. 

Sidst men ikke mindst så er der er gode karakterer beskrivelser: helten er sympatisk og kontant. Han er ustoppelig i jagten efter sandheden i en indviklet og skør verden. 
Vores hovedperson har et kvindeligt “sidekick” - en slags lærling. Det er der en del udfordringer med - med det er godt lavet og man fornemmer hjerte og hjerne. 

”The Private Eye” er en helt særlig historie, som man ikke kan glemme med det samme og der er meget til eftertanke om et samfund hvor ingen hemmelighed er sikker – nok heller ikke selvom man klæder sig ud. En lille advarsel er dog at der er en del vold og sex i serien og heldigvis også en del humor i denne hårdtslående verden. Et meget flot visuelt bud på en Science fiction historie, som giver den fuld skrue. Gå ikke glip den fremtid. 


 

Materialer