Udenlandske klassikere

01.03.21
Uge 9 står i de internationale klassikeres tegn. Der findes mange klassikere der appellerer på tværs af alder, køn og nationalitet. Vi har her samlet et par håndfulde af de allerbedste.

 

William Shakespeares Romeo & Julie er bedst kendt for den smukke, lyriske kærlighedsdialog mellem de to unge elskende og den uundgåelige, men alligevel sært overraskende tragiske afslutning.


William Shakespeare betragtes som den største nogensinde på engelsk og verdens største dramatiker, og mest kendt er netop hans tragedie om de to unge elskende, der ikke kan få hinanden fordi deres familier ligger i indbyrdes strid.

Du kan fortsætte hyggen med lidt gotisk uhygge. Vi foreslår Udvalgte fortællinger af  Edgar Allan Poe.


Forfatteren er mest kendt for sine makabre fortællinger, men i hans forfatterskab finder man også kimen til flere af det 20. århundredes store litterære strømninger. Eksistentiel tvivl, symbolistisk æstetik, dystre psykologiske motiver og fornuftens metodiske forsøg på at forstå det alt sammen.

I Stormfulde Højder af Emily Brontë bliver du suget ind i en udødelig og skæbnesvanger kærlighedshistorie af den uhyggeligste slags, med hævn, had og et genfærd der banker på ruden med sin lille kolde hånd.


 ”Hvad vore sjæle end er lavet af, er hans og min den samme". To sjæle gjort af samme stof som det dæmoniske hedelandskab.

Den ejendommelige sag om Dr. Jekyll og Mr. Hyde  af R.L. Stevenson er første gang udgivet i 1886, og anses for at være en af gysergenrens hovedværker.


Videnskabelige eksperimenter med personlighedsspaltning som resultat, krydret med vold og drab, understreger menneskets komplekse natur.
Ligesom flere andre klassiske hovedværker er der lavet udgaver til såvel børn som voksne.

”Jeg var tvunget af min frygtelige situation til i det mindste at forsøge denne spaltning i et sort jeg og et hvidt jeg, hvis jeg ikke ville knuses af det grufulde intet omkring mig. ”

En intens skakduel bliver udgangspunktet for en beretning om spillernes baggrund og meget forskellige tilgang til spillet. Den korte roman Skaknovelle af Stefan Zweig viser på elegant vis hvor hårfin grænsen er mellem gal og genial.

Ernest Hemingways Den gamle mand og havet er en gribende og tankevækkende roman om den cubanske fisker Santiago. Fortællingen er mytisk, og der er associationer til Melvilles fortælling Moby Dick. Bogen efterlader læseren med stærke indtryk og fremstår som et malerisk udtryk for menneskets evige kamp mod døden.

Griberen i rugen eller Forbandende ungdom, som den også hedder på dansk, er skrevet af J.D. Salinger i 1951 og er en bog om at være ung i krise og om at skabe sin egen identitet og give slip på barndommen.


Bogen var i perioden 1961-1982 forbudt på  amerikanske skoler og biblioteker på grund af blasfemi, seksuelle referencer, grimt sprog samt fremstilling af rygning og druk.


J.D. Salingers bog er skrevet som en lang monolog, hvilket gør den meget intens og direkte.

Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee er en klassisk dannelsesroman der foregår fra 1930’erne – men også et billede af datidens samfundsklasser og raceforskelle.


I amerikanske film og tv-serier er der ofte henvisninger til Dræb ikke en sangfugl og mange mener den er det tætteste USA kommer på en nationalroman. Den er også fast pensum i de amerikanske skoler.

Tags
Materialer