Tag børnene med til Børnevalg 2021 på biblioteket

27.10.21
Landets biblioteker inviterer nu til Børnevalg 2021, for at styrke børnenes forståelse for og lyst til at deltage i demokratiet. Frem til den 16. november kan børnene gå til stemmeboksene på børnebiblioteket og vælge, hvem der skal vinde årets Børnevalg.

Halsnæs Bibliotekerne afholder naturligvis også Børnevalget 2021

www.børnevalg.dk vil årets kandidater fra den 28. oktober blive præsenteret, og samtidig åbner børnebiblioteket for, at børnene kan møde op og afgive deres stemme på favoritfiguren på en stemmeseddel.

”At vi skaber børnevalg, handler om at skabe demokratisk dannelse også for de helt små. I en kommunal valgkamp er det oplagt at bruge figurer, børnene kender fra deres bøger til at formidle det der med valg til dem. Bibliotekernes væsentligste opgave er at understøtte demokratiet gennem debat og adgang til litteratur og viden. Det gælder også for børn, og børnevalget er en fantastisk måde at få afmystificeret på for de mindste” siger direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen.

En landsdækkende succes

Det er 3. gang der afholdes børnevalg på bibliotekerne. Ved børnevalget i 2017 deltog over 15.000 børn, og her vandt Villads fra Valby en overbevisende sejr med hele 4260 personlige stemmer på valgsproget om ”Ja til slik”. I 2019 vandt Carla og ”Vildheks” ved valget, hvor flere end 17.000 børn og størstedelen af landets kommuner deltog.

Børnevalg 2021 er igen arrangeret af Ballerup Bibliotekerne og Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med landets øvrige biblioteker.

”Børnevalget læner sig op ad de samme præmisser for valget som for de voksne, og børnene får en stemmeseddel med de børnelitterære kandidater, som er præsenteret ved flotte valgplakater og slogans. Som ved andre valg skal vores små mennesker efter grundig overvejelse ind i stemmeboksen og afgive deres stemme. Valget bliver afgjort ved flertalsvalg akkurat som ved andre valg.
Børnevalget er en øvelse i demokratiet og en indsigt i folkestyret, men det er også en oplagt formidlings-form henvendt til børn, for vi inddrager legen og børneperspektivet. Vi er vilde med at arbejde med litteratur, børn og demokrati, og Børnevalget er den fulde pakke. Vi skaber livsduelige mennesker”, siger Betina Falsing, børnekoordinator på Ballerup Bibliotekerne.