Kvindecafee på Skjoldborg

Kvinder udstiller livstræer

06.06.19
Dette forår har billedkunstner Jeanette Munksbøl fire onsdage været i Kvindecafeen for sammen med kvinderne at dele viden, oplevelser og følelser - og omsætte det til billeder

Jeanette Munksbøl fortæller om projektet:

"I de uger, hvor årstiden skifter fra vinter til (en slags) sommer, vokser værket med rødder, stammer, grene og løv frem mellem hænderne på os, kvinder og børn, i Røde Kors’ integrationscafé på Skjoldborg.

Der rives, klistres, males, reflekteres og skrives. Det er ikke et helt almindeligt kreativt projekt, vi har gang i - der er mere i det, end som så.

Temaet er LIVSTRÆER, og vi er startet nedefra, med rødderne først, so to speak. Det handler om, hvad vi kommer af og fra, hvad der har formet og dannet os, hvad der er blevet en integreret del af vores personlighed, vores kultur og vores livssyn. Hvad er det, vi har at bygge videre på, hvad er det, som har været vigtigt i barndom og opvækst, og hvad har bragt os til, hvor vi er dag?

Hvad tager vi med os videre, og hvordan forener vi gammelt og nyt?

Det er store, væsentlige spørgsmål for os alle sammen, men særlig relevant, når man som flygtning rives op med rode, plantes om og skal vokse videre i et nyt og anderledes klima.

Kvinderne er for en stor dels vedkommende fra Syrien, men klarer selv den sproglige udfordring og oversætter for hinanden.

Stammerne vokser frem på billedets midterste del, og på den øverste skyder grenene håbefuldt i vejret med både blade og frugter. Frugterne, i kærlighedens røde farve, symboliserer det, vi hver især fik med fra fødslen som en medfødt vuggegave, mens de grønne blade får navne efter de mennesker, som på en særlig måde har haft betydning for vores liv.

Vores håb, længsler, drømme og visioner er som grene, der vokser og lever og strækker sig opad mod lyset.

Nøgleordene skrives direkte på træerne på både dansk, persisk/arabisk, og samlet bliver værket et udtryk for både mangfoldigheden og det store fælles.

Hver enkelt af os er et træ med hver vores rødder, vores stamme, grene, blade og frugter – sammen er vi en skov!

Sammen kan vi læ for hinanden! Sammen er vi stærkere, end når vi gror alene!"

Livstræerne kan beundres på Hundested Bibliotek hele juni måned.

Kvindecafeen i Frivilligcenter Halsnæs er et samarbejde mellem Røde Kors integrationsnetværk og den boligsociale indsats Maglehøj.