Keylogger

Sikkerhed når du bruger PC’erne på biblioteket

Man kan ikke altid være 100% sikker når man bruger en PC - det gælder også brugen af bibliotekets PC’er.
 
Generelt har vi et højt sikkerhedsniveau på vores computere. Vi er opdaterede på sikkerhedsprogrammer, og er godt beskyttet af den kommunale firewall. Derudover er computerne indstillet, så de rydder alt ved genstart. Det betyder, at skadelige programmer, der eventuelt kan have listet sig ind på maskinen, hurtigt slettes igen. 
 
Vil du være helt sikker så genstart PC’en før brug. 
 
Dertil er der også kameraovervågning af computerne, ligesom vi tjekker computerne for at sikre os, at de ikke bliver påsat en keyloggere.  En keylogger kan "optage" hvad du skriver. Keyloggerens ejer kan dermed få adgang til private oplysninger, når de henter den igen. Den ser sådan her ud: (billede) og sættes på ledningen fra tastaturet til skærmen / PC'en. 
 
Vær opmærksom når du bruger PC’erne
Vi er opmærksomme på, at der på andre biblioteker har været misbrug med en keylogger. Vi tjekker ofte, at der ikke er nogle, som sætter noget på tastaturledningen. Husk selv på at tjekke ledningen fra tastaturet før du bruger PC’en hvis du vil øge sikkerheden.
 
Vi vurderer ikke, at der er stor risiko for misbrug, men vær gerne opmærksom, da der ikke er personale i hele åbningstiden.
 
Vær selv mere opmærksom om sikkerhed – det kan gøres med tofaktorsikkerhed. Du bruger det sandsynligvis allerede. Plastickortet til dit NemID fungerer nemlig som tofaktorsikkerhed - det vil sige en ekstra kode, som ikke kan bruges, selv om en hacker får fat i den. For den bruges kun én gang, og når først hackeren har fat i den, er den allerede brugt. (Men hvis du mister dit plastickort til NemID, skal du naturligvis få det spærret).
 
Du kan også slå tofaktorsikkerhed til på Facebook og de fleste email-systemer. Her fungerer det ved, at du få en sms med en ny kode, hver gang du logger ind. På din egen pc kan du springe den proces over, men ved brug af alle andre maskiner betyder det, at ingen kan opsnappe hele adgangen til dine oplysninger.
 
Du kan læse mere om tofaktorsikkerhed på Websikker.dk.
 
Spørg gerne på bibliotekerne, hvis du er i tvivl om noget.
 
 
Kig eventuelt i nedennævnte bøger:

 

Materialer
Reservér
  • Bog

Bogen om password : irriterende - men helt nødvendige : en guide til den almindelige it-bruger derhjemme

Af John Madum (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Facebook for alle

Af Louise Peulicke Larsen (2014)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Få styr på sikkerheden i Windows 10

Af Jens Koldbæk (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Få styr på sikkerheden i Windows 7 og 8

Af Jens Koldbæk (2015)
Læs mere