Tegneserieklassikere

12.03.21
Bibliotekerne har klassikertema og i uge 11 sætter vi fokus på tegneserieklassikere.

Det er ikke alle gode klassikere som vi får nævnt, men vi har taget nogle rigtig gode frem, som er værd at læse eller genlæse.

Linda og Valentin: Jævndøgnets helte

Albummet er virkelig værd at læse, fordi det fremstår grafisk meget flot, der er en god story line og albummet rummer hele det spændende univers, som Linda og Valentin befinder sig i.

Det er farverigt, varieret og temmelig overraskende. Det er sci-fi præsenteret i en meget flot visuel form og man bliver grebet af alle de forunderlige ting, som hænder i deres univers.

Kan Valentin for eksempel redde et helt folk i dette album? Valentin oplever vildt hård konkurrence og indviklede spørgsmål, så det er en prøvelse uden lige. Vil Linda lade ham i stikken eller hjælpe ham endnu engang? Læs med og find ud af svaret…

Superman – venner og fjender

I dette album møder du de første historier om Superman samt nogle særligt gode fra hver årti. Du introduceres som læser til oprindelsen på den første rigtige store superhelt fra 1938. Historierne tegner starten på Supermans mission på jorden, men også de mange fjender, som tillige prøver at overvinde ham.

Dette album indeholder historier fra mange årtier og Superman universet folder sig ud i al sin pragt og vi får se hvad Superman formår. Det er nogle super gode historier, der er udsprunget fra et kreativt bagland - måske særligt historierne hvor han mister sine kræfter og så vinder alligevel! Det er jo lidt at en bedrift, selv for en superhelt.

Lucky Luke: Højt på strå

Du bør læse Lucky Luke, fordi at serien på en sjov måde beskriver det barske og vilde vesten. Lucky Luke er en helt, som kan redde dagen med sine meget hurtige pistoler og fantasifulde skud - men det er ikke altid nemt alligevel. Heldigvis har han sin lidt mavesure, men meget trofaste hest Jolly Jumper, som hjælper ham, mod de mange fjender.

Dette album handler om da Dalton brødrene tjener millioner på (næsten) lovlig vis og kommer ”højt på strå”! Må Lucky Luke virkelig bryde loven for at få Dalton brødrene tilbage i fængslet, hvor de hører til?

Find ud af det - og mere til - i denne klassiske westernfortælling, hvor du bevidner et sandt familie opgør! Satiren og ironien udebliver ikke og selv Jolly Jumper må klæde sig i sort for at få viklet trådene ud. 

Tintin i Tibet

Der er virkelig mange gode historier i Tintin serien og den første udkom i 1930.

Noget af det særlige ved Hergés serie om Tintins mange eventyr er det undersøgende og nysgerrige. Man føler, at man lærer noget undervejs og at man oplever verden sammen med Tintin. Der er megen humor i de mange farverige karakterer og den lille hund Terry spiller ofte en vigtig rolle.

”Tintin i Tibet” er tegnet 30 år efter Tintins ”fødsel” i 1930. Historien indeholder både mystik, humor og et sjovt plot med skildring af "fjerne verdener". Den er værd at (gen)læse, da man er godt underholdt og samtidigt får et indblik i Tibet som det fremstod i 1960'erne.

Set med nutidens politisk korrekte briller kan man kan godt rette en kritik mod de tidlige verdensbilleder, som man møder hos Hergé - men det kan have sin egen pointe, at læse dem med nye briller. Hvorfor har Tinitin for eksempel en ven som bander og drikker så meget? Måske bare fordi at det er sjovt?  

Asterix: Tvekampen 

Du bør læse denne tegneserieklassiker, fordi den dækker en interessant historisk periode, fortalt med et glimt i øjet og mange sjove detaljer.

Serien har nogle underholdende karakterer og et ofte interessant plot, som driver historieren frem. Det er altid ”den lille stamme”, som vinder over de ”stærke”, her personificerede i romere, som det ses i dette album.

Dilemma: hvad gør man når stammens druide får en Bautasten i hoved? Særligt når nu høvdingen skal i tvekamp og har brug for en trylledrik? Man får selvfølgelig en anden druide til at lave en drik, men så mister han også hukommelsen!

Nu er gode råd dyre og høvdingen må så i gang med at træne – eller håbe på, at Asterix redder dagen med et kløgtigt påfund!

Selv voksne kan more sig over de gæve gallere.

Graphic Novels

I de senere år er der udkommet utrolig mange "graphic novels". Det er en særlig form for tegneserie der har romanens lange sammenhængende fortælling, historierne er ofte mere komplekse og der er kælet ekstra for de æstetiske detaljer. De appellerer i højere grad til de litterært interesserede med deres leg med at få tekst og billeder til at komplimentere, kontrastere og illustrere hinanden på en måde, så form og indhold går op i en højere enhed. Det ene lag kan ikke skilles fra det andet, men tilfører tværtimod hinanden og fortællingen nye og udvidede betydninger.

Vi  anbefaler her to graphic novels der har opnået klassikerstatus på hver sin måde.

Watchmen (1989) af Allan Moore

Et af tegneseriehistoriens helt store mesterværker der anses for at være den grafiske romans svar på Orson Welles ”Citizen Kane”.

Historien udspiller sig i en alternativ virkelighed i 1980’ernes USA, hvor den kolde krig er på sit højeste og verden balancerer på randen af en altudslettende atomkrig.
Superheltene har eksisteret siden slutningen af 1930’erne, men efter en politistrejke og voldelige opstande er superhelte gjort ulovlige og der er indført en ”Antihelte-lov”. Nogle superhelte har valgt at trække sig tilbage og leve civile liv, andre har fortsat deres arbejde som agenter for regeringen, men en enkelt har valgt at forsætte sit enmandskorstog mod underverdenens betændte elementer – den dystre og grænsepsykotiske antihelt Rorschach. Under efterforskningen af et mord kommer han på sporet af en sammensværgelse, hvor nogen er i gang med at udrydde de maskerede helte.

”Watchmen” er kompakt skrevet og har en utrolig strukturel kompleksitet, hvor et virvar af handlingstråde til sidst sammenflettes til et overskueligt hele. Den berører en masse alvorlige temaer og filosofiske problemstillinger som frygten for atomkrig, international politik, den fri vilje og hvad det vil sige at være menneske.
Superhelten dekonstrueres som ikon, og vi får et kig ind bag masken. I ”Watchmen er superheltene ikke overmennesker, men derimod neurotiske, amoralske, afsporede og i det hele taget meget menneskelige. Med ”Watchmen” rykkede Allan Moore ved opfattelsen af tegneseriemediet som kunstform. Tegneserien, og superhelte især, var ikke længere kun for børn og barnlige sjæle.
Et komplekst og tankevækkende værk om magtens natur og om hvilken indflydelse eksistensen af superhelte kunne have haft på den virkelige verden.

Ghost World (1997) af Daniel Clowes

En udviklingsroman og et ungdomsgenerationsportræt der er blevet sammenlignet med J.D. Salinger’s ”The Catcher in the Rye”

Historien handler om to nørdede outsidere og bedste veninder, Enid Coleslaw og Rebecca Doppelmeyer, der netop blevet færdige med gymnasiet. Vi følger dem hen over sommeren, hvor de vandrer målløst rundt i en unavngiven by, mens de kæmper med at finde ud af, hvad de skal med deres liv. De dyrker kitsch, elsker gamle ”diners”, pornobutikker og generelt alt der afviger fra normalitetens snærende konformitet. De er kyniske, vittige og observante. Meget af deres tid går med at iagttage byens andre beboere, opdigte fantasifulde forestillinger om dem og deres liv og komme med ironiske og spydige kommentarer.

”Ghost World” formår at formidle så utrolig meget usagt. Under de to pigers sarkasme gemmer der sig både smerte, usikkerhed, kærlighed til hinanden og en delt fornægtelse af virkeligheden og voksenlivet der langsomt trænger sig på. Der sker ikke meget på siderne der er holdt i sorthvid med en turkis toning. Men i panelerne skabes et subtilt samspil mellem dialog, omgivelser og karakterernes ansigtsudtryk.

”Ghost World” er et portræt af Generation X med dens postmodernistiske optagethed af populærkultur, musik og stil, dens brug af ironi og sarkasme og dens modstand mod at etablere sig selv med karriere, familie og store følelser.
Daniel Cloves har i over 20 år været en af den alternative tegneseries bannerførere. I dag regnes han for at være en af de største nulevende tegneseriekunstnere. ”Ghost World” er hans magnum opus, en kultklassikker om at stå på tærsklen til voksenlivet og om at vokse fra hinanden.

Tags
Materialer